Vertikaal Tuinieren in de Alkmaarse binnenstad

 Op zaterdag 6 mei 2017 is de volgende plantdag van Verticaal tuinieren (datum onder voorbehoud).
Dit keer is het Fnidsen in het hartje van de Alkmaarse binnenstad aan de beurt.
De vrijwilligersgroep van Verticaal tuinieren is enthousiast gestart met de voorbereidingen. De ervaringsdeskundigen van de vorige ronde, Verticaal tuinieren najaar 2016 in de St. Jacobstraat en omgeving, zetten zich dit keer in om de bewoners van het Fnidsen wegwijs te maken in Verticaal tuinieren. Ook in 2017 worden zijn gelukkig weer ondersteund door de expertise van Oxalis, winkel voor stadstuinieren en kado.
De bewoners van het Fnidsen hebben een mooi geldbedrag gekregen van het bewonersinitiatief Alkmaar. Dat is een mooi begin, want in de nauwe steegjes van het Fnidsen zijn bijvoorbeeld creatieve oplossingen en handige ophangconstructies geen overbodige luxe.

In de St. Jacobstraat, Keizerstraat en het Veneetsehof van de Alkmaarse binnenstad was de plantdag op zaterdag 4 juni een groot succes (klik op de link om het artikel te lezen).

In de winter werd er achter de schermen aan dit initiatief gewerkt door Lab50+, een enthousiast gezelschap van 50plussers. Ze kwamen in ‘de donkere dagen’ regelmatig bijeenkwam in De Sociëteit om plannen te smeden. Zodra de lente zich aankondigde zijn de initiatiefnemers naar buiten getogen en op pad gegaan om bewoners te enthousiasmeren en zelf aan de slag te gaan met Verticaal Tuinieren.

Voor, door en met bewoners is het motto van Lab50+
Door informatieve presentaties in de Sociëteit aan het Luttik Oudorp zijn de bewoners per straat wegwijs gemaakt in de wereld van Verticaal Tuinieren. Mede door hulp en advies van de winkel ‘Stadstuinieren & kado Oxalis’ kwamen de bewoners te weten waar je allemaal op moet letten voordat je aan de gang gaat, zoals veiligheidsaspecten, plantenkeuze en andere belangrijke zaken bij de voorbereiding.

Waarom ‘creatief tuinieren op de vierkante centimeter’ ?
Verticaal tuinieren wordt ook wel stadstuinieren genoemd of zoals een deelneemster het mooi verwoordde: ‘creatief tuinieren op de vierkante centimeter.’
Omdat het je straat en je huis mooier maakt
Omdat buren elkaar meer ontmoeten: we doen dit samen
Omdat je ervan kan eten (als dat is wat je wilt)
Omdat ook vogels en bijen het een prima idee vinden
Omdat het bijdraagt aan het tegengaan van “hitte-eilanden”
Omdat het de waterhuishouding verbetert

Meedoen? Word ambassadeur in uw straat!
Deze eerste straten geven het goede voorbeeld geven en hopelijk volgen er meer! Een aantal belangstellenden uit aangrenzende straten hebben zich al gemeld.

De ervaring en kennis delen we graag, ook kunnen we ondersteunen bij het vinden van benodigd budget.

Voor vragen of informatie:
Dineke Holtjer, dineke@hidn.nl, 0640242797
Tjip Lub (tjip.lub@me.com), 0630214653
U kunt ook even binnenlopen bij Ontmoetingscentrum De Sociëteit, thuisbasis van Verticaal tuinieren (VT) in de Alkmaarse binnenstad. Openingstijden van 10.00-16.00 uur.
Op woensdagmorgen is er spreekuur van 10.00-12.00 met kennis van zaken over VT
http://de-societeit.nl/category/activiteiten/ondersteuning/inloop-op-woensdagochtend/