In 2018 was ons thema ‘Het geheugen van de binnenstad’. We gingen terug in de tijd, bijvoorbeeld met een Geheugen-Vertel-tafel.
We verzamelden op allerlei manieren foto’s en verhalen over vroeger van Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving.

We nodigden oudere buurtbewoners van harte uit om langs te komen en hun herinneringen met ons te delen. We hebben ook 1-op-1 -interviews gedaan en startten met ‘storytelling’ voor senioren.

De verhalen en foto’s  laten we ook graag aan andere belangstellenden horen en zien. Hieronder vindt u de verhalen die tot nu toe vertelt zijn.
We vinden het belangrijk om de historische, persoonlijke verhalen te bewaren en te koesteren onder het motto: voor&door de bewoners, daarom gaan we door met het verzamelen van verhalen! Heeft u interesse om hier aan mee te werken? Klik dan hier!

Je zwierf door de hele buurt

Betty en Marjan Swinkels zijn geboren in de Karl Marxstraat in de wijk Oud-Rochdale. ‘Onze ouders woonden toen in bij oma, de moeder van onze vader.’ Kort na de geboorte van Marjan verhuisde het gezin in 1957 naar de Sint Annastraat. ‘Daar hebben we eerst op nummer 54 gewoond, op de benedenverdieping. Boven ons woonden de gezusters Schendelaar, twee vrouwen die in onze kinderogen heel oud waren. Misschien was dat ook echt zo. Ze waren aardig, soms liepen we bij ze naar binnen en mochten we hun brillen opzetten.’ Toen Rob Swinkels in 1959 geboren werd, werd de woning te klein. ‘Toen verhuisden we naar nummer 48.’
Lees hier het hele verhaal

Muziek is mijn leven

Hij is van 1945. ‘Nog net in de oorlogstijd ben ik geboren, in de Hekelstraat op nummer 11.’ Hij is het enige kind van zijn moeder die aan de Hekelstraat een winkel had. ‘Die had ze al toen ik geboren werd. Haar vader was gestorven en zij had de winkel voortgezet.

Lees hier het hele verhaal

Het Geheugen van de Binnenstad zoekt interviewers en schrijvers

De Sociëteit vroeger …

De leden van de werkgroep Het Geheugen van de Binnenstad doen verschillende dingen: interviewen, archief raadplegen, schrijven, vormgeven en documenteren. Bij elkaar leverde hun werk vanaf 2018 maandelijks het digitale Verhaal van de Maand op en jaarlijks het  papieren tijdschrift. De werkgroepleden zien elkaar ongeveer eens in de drie weken en daartussendoor mailen en appen zij elkaar, bijvoorbeeld om tips te geven of feedback op concept-verhalen.

Vanwege vertrek van drie werkgroepleden en ziekte laat Het Geheugen van de Binnenstad vanaf 1 oktober 2023 het Verhaal van de Maand niet meer verschijnen. Per 1 januari 2024 komt het Verhaal van het Kwartaal hiervoor in de plaats. Om de bezetting van de werkgroep op peil te houden en misschien weer in staat te zijn maandelijks verhalen uit te brengen zoekt de werkgroep naar uitbreiding met mensen die:

  • graag willen luisteren naar verhalen van vroeger
  • de verhalen willen ‘ophalen’ via interviews
  • in het (digitaal toegankelijk) Regionaal Archief Alkmaar en elders op zoek willen gaan naar beelden en ander materiaal
  • de opgehaalde verhalen willen uitwerken: verhalen schrijven en vormgeven.

Kortom, de werkgroep zoekt vooral mensen die willen en kunnen interviewen en mensen die graag schrijven.

Heb je belangstelling? Mail ons en we maken een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Mail naar:   [email protected]

Verhaal van de Maand wordt Verhaal van het Kwartaal

Sinds 2018 bracht de werkgroep Het Geheugen van de Binnenstad elke maand digitaal het Verhaal van de Maand uit. Bovendien verscheen jaarlijks het prachtige tijdschrift dat in de binnenstad huis aan huis werd verspreid en daarnaast los te koop was. Vanwege het vertrek van enkele mensen en ziekte raakte de werkgroep na de zomer van 2023 dun bezet.

Na het verschijnen van het Verhaal van de maand september 2023 heeft de werkgroep daarom een pauze ingelast. De bezetting is nog niet op peil, maar toch wil de werkgroep graag  het geheugen van de binnenstad blijven voeden met verhalen. Vanaf 2024 zal daarom aan het begin van elk kwartaal een digitaal verhaal verschijnen. Het Verhaal van de Maand maakt per 1 januari 2024 dus plaats voor het Verhaal van het Kwartaal.

Van alle bewoners ken ik de namen nog

 Ze werd in 1937 geboren in de Heerhugowaard. Toen ze negen maanden oud was, verhuisde ze naar de Hekelstraat in de Alkmaarse binnenstad. Daar groeide ze op. ‘Ik heb een heel fijne jeugd gehad,’ zegt Annie van Dieken – Oud. ‘Een fijne buurt en er waren allemaal kinderen van mijn leeftijd. We speelden op de Platte Steenenbrug, touwspringen, hinkelen in de vakken met cijfers die we met krijt op de stenen getekend hadden. Je bleef buiten tot het donker werd. Dan ging je naar huis.’ 

Lees hier het hele verhaal

Editie 5 van Geheugen van de Binnenstad is uit!

Op 24 september 2023  presenteerde de werkgroep Het Geheugen van de Binnenstad in De Sociëteit voor het vijfde achtereenvolgende jaar het tijdschrift ‘Het Geheugen van de Binnenstad.’ Ook de vijfde editie van het tijdschrift staat vol persoonlijke verhalen en foto’s. Dit keer onthalen de schrijvers de lezer ook op twee ‘groepsverhalen”, één vol herinneringen aan de scouting in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, de ander over roken en sigarenfabrieken in de binnenstad. In dit jubileumnummer vindt de lezer ook het verhaal van Anja Schouten, de burgemeester van onze stad. ‘Ik ben een Alkmaarder,’ luidt de titel van dit verhaal.

In de laatste week van september is het tijdschrift gratis huis-aan-huis verspreid in het gebied rondom het Luttik Oudorp. Belangstellenden kunnen het tijdschrift voor € 7,50 kopen bij de Eenhoorn aan het Verdronkenoord en bij boekhandel Van der Meulen in de Langestraat.

Alkmaars beleg

‘Ik kan de weg tussen de Sint Jacobsstraat en de Zaadmarkt nog dromen,’ zegt Wim Alphenaar over de route die hij als jongen heel wat keren heeft gelopen. Aan de Jacobsstraat stond het ene deel van de chocoladefabriek van zijn vader. Het andere deel stond aan de Zaadmarkt, zoals het Luttik Oudorp vroeger werd genoemd.

Lees hier het hele verhaal

Voor een links verhaal naar Portaal

 Liefhebbers van lezen konden begin jaren tachtig van de vorige eeuw in Alkmaar kiezen. Naast boekhandel Van der Meulen waren er de boekhandels van Kühne, van Ter Burg en van Zwaan. Toch zagen Ron Ranzijn, Ben Braak en Frank en Lidwien Divendal de noodzaak van een nieuwe boekhandel. Zij openden op 1 maart 1982 in de Hekelstraat ‘Progressieve boekhandel Portaal.’ 

Lees hier het hele verhaal

Creatief en ondernemend

 Miriam De Wandeler (1954) en Nicolette De Wandeler (1962) zijn opgegroeid aan het Verdronkenoord, samen met hun zussen Yvonne, Olga en Henriëtte en hun broer Emile. Het gezin van vader Emile De Wandeler (1918) en moeder Nel Leering (1924) kwam in 1958 aan de gracht wonen, op nummer 51. ‘Een uitgewoond pand, ‘ vertelt Miriam. ‘Op de benedenverdieping had mijn vader eerst zijn eigen bedrijf en later heeft hij er een soort bar getimmerd. 

Lees hier het hele verhaal

Spike

 In augustus 2022 overleed Martin Philip Edwards, een naam die weinig mensen in Alkmaar iets zal zeggen. ‘Spike’, zo kende de binnenstad de Brit die sinds het begin van de jaren negentig in de Sint Annastraat woonde. 

Lees hier het hele verhaal

‘Altijd Alkmaarder gebleven’

Haar vader is een Alkmaarder, eentje van het Schermereiland, haar moeder komt uit Sint Pancras, een tuindersfamilie. Beiden kwamen ze uit rooms-katholieke gezinnen en dus gingen ze allebei op dansles bij de rooms-katholieke dansschool van Jack & Tiny Smit.

Lees hier het hele verhaal

‘De saamhorigheid van vroeger vind ik hier terug’

 Eren Aydogan woont met zijn gezin aan de Keizerstraat. Hij werkt als jongerencoach in de regio Alkmaar. De binnenstad van Alkmaar bevalt hem prima. ‘Het is hier lekker wonen. Warm, veilig en schoon,’ zegt hij. Hij vindt hier ook de saamhorigheid die hij van vroeger kent, toen hij als kleine jongen bij zijn oma en opa aan de Vondelstraat kwam. ‘Daar rook het als in Istanbul.’ 

Lees hier het hele verhaal