In 2018 was ons thema ‘Het geheugen van de binnenstad’. We gingen terug in de tijd, bijvoorbeeld met een Geheugen-Vertel-tafel.
We verzamelden op allerlei manieren foto’s en verhalen over vroeger van Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving.

We nodigden oudere buurtbewoners van harte uit om langs te komen en hun herinneringen met ons te delen. We hebben ook 1-op-1 -interviews gedaan en startten met ‘storytelling’ voor senioren.

De verhalen en foto’s  laten we ook graag aan andere belangstellenden horen en zien. Hieronder vindt u de verhalen die tot nu toe vertelt zijn.
We vinden het belangrijk om de historische, persoonlijke verhalen te bewaren en te koesteren onder het motto: voor&door de bewoners, daarom gaan we in 2019 door met het verzamelen van verhalen! Heeft u interesse om hier aan mee te werken? Klik dan hier!

Een rode draad door mijn eigen leven

Van de bewoners die herinneringen met ons willen delen, is Mevrouw Tine van Wely-Kramer een van de oudsten. Ze is van 1930.

Haar vader was koopman in kaas en eieren. Het gezin woonde vanaf 1938 in de Sint Annastraat in het pand naast de Koperen Pot. Het was een pakhuis met een bovenwoning.

Tine heeft er gewoond tot aan haar trouwen in 1955. Ze heeft levendige herinneringen: de balspelen met de kinderen van de Vries en Lust, Bode Praat, de familie Dik, Kapper Eenhoorn, dronken mannen op straat uit café De Witte Ballon.

Toch springt er in Tine’s herinneringen één periode uit: de oorlogsjaren.

Klik hier voor het hele verhaal .

15 maart Het geheugen van de binnenstad presenteert… AFGELAST

Hoe de binnenstad op het nippertje gered werd …
In De Sociëteit op Luttik Oudorp 78 is op zondag 15 maart een bijeenkomst van ‘Het geheugen van de binnenstad’ voor buurtbewoners en andere belangstellenden.
Met een presentatie over hoe de oude binnenstad op het nippertje gered werd, een expositie van foto’s en krantenartikelen en tijd voor napraat en bijpraat met buren en oud-bekenden. Voor de liefhebbers is er daarna nog een historische wandeling door de buurt.

Tijdschrift Het geheugen van de binnenstad


Met trots presenteert ontmoetingscentrum De Sociëteit het tijdschrift van Het geheugen van de binnenstad.
Een tijdschrift vol persoonlijke verhalen en foto’s, gemaakt door en voor buurtbewoners.

Presentatie tijdschrift het Geheugen van de Binnenstad

Op 26 mei na de lezing van Ron Janssen over de diverse logementen in de binnenstad vindt de presentatie plaats van het tijdschrift  “Het Geheugen van de Binnenstad”. In dit magazine zijn de persoonlijke verhalen en foto’s geplaatst van (oud) bewoners van Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving.

Hallo Waagtoren, ik ben weer thuis

Mevrouw Huybers is geboren (1943) en getogen in Alkmaar. ‘Mijn jeugd heb ik doorgebracht op het Klein Nieuwland, waar mijn vader een fietsenhandel had met een werkplaats voor reparaties. Na mijn trouwen heb ik op de Omval en in diverse plaatsen in de omgeving van Alkmaar gewoond.’

Klik hier voor het volledige verhaal

De vrouwen van de brandweer

Vroeger bestond de brandweer louter uit vrijwilligers én mannen. Maar hoe is het om met een vrijwillige brandweerman getrouwd te  zijn? Deze vrouwen weten het, want hun mannen zaten tussen de 17 en 28 jaar bij de Alkmaarse vrijwillige brandweer.

Klik op deze link voor het hele verhaal.

De vrouwen van de Alkmaarse brandweer

Mevrouw Pastoor

 

Soms komt er zomaar iemand aanwaaien bij de Verhalentafel. Zoals mevrouw Loes Pastoor Bosloper (1941) die via de historische vereniging bij ons terecht kwam.