In 2018 was ons thema ‘Het geheugen van de binnenstad’. We gingen terug in de tijd, bijvoorbeeld met een Geheugen-Vertel-tafel.
We verzamelden op allerlei manieren foto’s en verhalen over vroeger van Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving.

We nodigden oudere buurtbewoners van harte uit om langs te komen en hun herinneringen met ons te delen. We hebben ook 1-op-1 -interviews gedaan en startten met ‘storytelling’ voor senioren.

De verhalen en foto’s  laten we ook graag aan andere belangstellenden horen en zien. Hieronder vindt u de verhalen die tot nu toe vertelt zijn.
We vinden het belangrijk om de historische, persoonlijke verhalen te bewaren en te koesteren onder het motto: voor&door de bewoners, daarom gaan we door met het verzamelen van verhalen! Heeft u interesse om hier aan mee te werken? Klik dan hier!

Editie 5 van Geheugen van de Binnenstad is uit!

Op 24 september 2023  presenteerde de werkgroep Het Geheugen van de Binnenstad in De Sociëteit voor het vijfde achtereenvolgende jaar het tijdschrift ‘Het Geheugen van de Binnenstad.’ Ook de vijfde editie van het tijdschrift staat vol persoonlijke verhalen en foto’s. Dit keer onthalen de schrijvers de lezer ook op twee ‘groepsverhalen”, één vol herinneringen aan de scouting in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, de ander over roken en sigarenfabrieken in de binnenstad. In dit jubileumnummer vindt de lezer ook het verhaal van Anja Schouten, de burgemeester van onze stad. ‘Ik ben een Alkmaarder,’ luidt de titel van dit verhaal.

In de laatste week van september is het tijdschrift gratis huis-aan-huis verspreid in het gebied rondom het Luttik Oudorp. Belangstellenden kunnen het tijdschrift voor € 7,50 kopen bij de Eenhoorn aan het Verdronkenoord en bij boekhandel Van der Meulen in de Langestraat.

Het Geheugen van de Binnenstad zoekt interviewers en schrijvers

De Sociëteit vroeger …

De leden van de werkgroep Het Geheugen van de Binnenstad doen verschillende dingen: interviewen, archief raadplegen, schrijven, vormgeven en documenteren. Bij elkaar leverde hun werk vanaf 2018 maandelijks het digitale Verhaal van de Maand op en jaarlijks het  papieren tijdschrift. De werkgroepleden zien elkaar ongeveer eens in de drie weken en daartussendoor mailen en appen zij elkaar, bijvoorbeeld om tips te geven of feedback op concept-verhalen.

Vanwege vertrek van drie werkgroepleden en ziekte laat Het Geheugen van de Binnenstad vanaf 1 oktober 2023 voorlopig geen nieuwe verhalen verschijnen. Om weer aan de slag te kunnen zoekt de werkgroep naar uitbreiding met mensen die:

  • graag willen luisteren naar verhalen van vroeger
  • de verhalen willen ‘ophalen’ via interviews
  • in het (digitaal toegankelijk) Regionaal Archief Alkmaar en elders op zoek willen gaan naar beelden en ander materiaal
  • de opgehaalde verhalen willen uitwerken: verhalen schrijven en vormgeven.

Kortom, de werkgroep zoekt vooral mensen die willen en kunnen interviewen en mensen die graag schrijven. 

Heb je belangstelling? Mail ons en we maken een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.

Mail naar:   geheugenbinnenstad@gmail.com

Het Geheugen van de binnenstad last een pauze in

Sinds 2018 bracht de werkgroep Het Geheugen van de Binnenstad elke maand digitaal het Verhaal van de Maand uit. Bovendien verscheen jaarlijks het prachtige tijdschrift dat in de binnenstad huis aan huis werd verspreid en daarnaast los te koop was. Nu is door vertrek van enkele mensen en ziekte de werkgroep dun bezet. Daarom is het Verhaal van de maand september 2023 voorlopig het laatste Verhaal van de Maand. Als de bezetting weer op peil is, zal het Verhaal van de Maand weer verschijnen.

Alkmaars beleg

‘Ik kan de weg tussen de Sint Jacobsstraat en de Zaadmarkt nog dromen,’ zegt Wim Alphenaar over de route die hij als jongen heel wat keren heeft gelopen. Aan de Jacobsstraat stond het ene deel van de chocoladefabriek van zijn vader. Het andere deel stond aan de Zaadmarkt, zoals het Luttik Oudorp vroeger werd genoemd.

Lees hier het hele verhaal

Voor een links verhaal naar Portaal

 Liefhebbers van lezen konden begin jaren tachtig van de vorige eeuw in Alkmaar kiezen. Naast boekhandel Van der Meulen waren er de boekhandels van Kühne, van Ter Burg en van Zwaan. Toch zagen Ron Ranzijn, Ben Braak en Frank en Lidwien Divendal de noodzaak van een nieuwe boekhandel. Zij openden op 1 maart 1982 in de Hekelstraat ‘Progressieve boekhandel Portaal.’ 

Lees hier het hele verhaal

Creatief en ondernemend

 Miriam De Wandeler (1954) en Nicolette De Wandeler (1962) zijn opgegroeid aan het Verdronkenoord, samen met hun zussen Yvonne, Olga en Henriëtte en hun broer Emile. Het gezin van vader Emile De Wandeler (1918) en moeder Nel Leering (1924) kwam in 1958 aan de gracht wonen, op nummer 51. ‘Een uitgewoond pand, ‘ vertelt Miriam. ‘Op de benedenverdieping had mijn vader eerst zijn eigen bedrijf en later heeft hij er een soort bar getimmerd. 

Lees hier het hele verhaal

Spike

 In augustus 2022 overleed Martin Philip Edwards, een naam die weinig mensen in Alkmaar iets zal zeggen. ‘Spike’, zo kende de binnenstad de Brit die sinds het begin van de jaren negentig in de Sint Annastraat woonde. 

Lees hier het hele verhaal

‘Altijd Alkmaarder gebleven’

Haar vader is een Alkmaarder, eentje van het Schermereiland, haar moeder komt uit Sint Pancras, een tuindersfamilie. Beiden kwamen ze uit rooms-katholieke gezinnen en dus gingen ze allebei op dansles bij de rooms-katholieke dansschool van Jack & Tiny Smit.

Lees hier het hele verhaal

‘De saamhorigheid van vroeger vind ik hier terug’

 Eren Aydogan woont met zijn gezin aan de Keizerstraat. Hij werkt als jongerencoach in de regio Alkmaar. De binnenstad van Alkmaar bevalt hem prima. ‘Het is hier lekker wonen. Warm, veilig en schoon,’ zegt hij. Hij vindt hier ook de saamhorigheid die hij van vroeger kent, toen hij als kleine jongen bij zijn oma en opa aan de Vondelstraat kwam. ‘Daar rook het als in Istanbul.’ 

Lees hier het hele verhaal

Mijn geweldige tijd bij de scouting

‘Meisjes waren Kabouter en later Gids. Bij de gidsen gingen we elk jaar op kamp. Er is een jaar geweest dat ik naar huis werd gestuurd, nog voordat het kamp begon. Ik hield van kattenkwaad en zei tegen een vriendinnetje: ‘We gaan lekker keten.’

Lees hier het hele verhaal

‘Dat ik daar heb mogen opgroeien…’

Paula Buter woont in Koedijk, maar is toch een echte Binnenstadter. Ze werd in 1953 geboren aan de Achterdam, waar haar vader een touwslagerij / zeilmakerij had. Het gezin – vader, moeder, Paula en haar broer André – woonde boven de werkplaats. In het pakhuis ernaast was de touwbaan. Paula denkt daar graag aan terug: ‘Dan ging ik bij mijn vader zitten en hij was die touwen aan het draaien. Ik vond het zo’n mooi gezicht. Het was geweldig, bijna meditatief. Ik ben zo dankbaar dat ik daar op heb mogen groeien. We hebben het zo goed gehad.’ 

 

Lees hier het hele verhaal