In 2018 was ons thema ‘Het geheugen van de binnenstad’. We gingen terug in de tijd, bijvoorbeeld met een Geheugen-Vertel-tafel.
We verzamelden op allerlei manieren foto’s en verhalen over vroeger van Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving.

We nodigden oudere buurtbewoners van harte uit om langs te komen en hun herinneringen met ons te delen. We hebben ook 1-op-1 -interviews gedaan en startten met ‘storytelling’ voor senioren.

De verhalen en foto’s  laten we ook graag aan andere belangstellenden horen en zien. Hieronder vindt u de verhalen die tot nu toe vertelt zijn.
We vinden het belangrijk om de historische, persoonlijke verhalen te bewaren en te koesteren onder het motto: voor&door de bewoners, daarom gaan we door met het verzamelen van verhalen! Heeft u interesse om hier aan mee te werken? Klik dan hier!

Tijdschrift Het Geheugen van de Binnenstad nr. 3

Ons prachtige Tijdschrift het Geheugen van de Binnenstad nr. 3 is in september verschenen, vol met persoonlijke verhalen en foto’s over het leven in de binnenstad.

Misschien een mooie cadeautip voor de aankomende feestdagen?

Mijn favoriete materiaal is goud

Piet Peperkamp is in 1958 geboren in Groet en komt als jongen van elf met zijn ouders naar Alkmaar waar ze aan de Westerweg gaan wonen. Als tiener haalt hij graag oude teevee’s uit elkaar en buigt koperdraad in interessante vormen. Op de technische school volgt hij de richting metaal en daarna gaat hij naar Amsterdam voor verdere scholing.

Klik hier voor het hele verhaal .

Het geheugen van de binnenstad deel 3 is uit!

De werkgroep Geheugen van de Binnenstad heeft weer een prachtig tijdschrift samengesteld met verhalen van oudere en nieuwere bewoners van het gebied Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving. Het tijdschrift is verkrijgbaar bij de Sociëteit en kost € 6,00. Ook deel 2 is op dit moment nog in voorrraad, maar op = op!

Een heel mooie tijd

In 1971 komen Trix van der Lee en Alice Bakker naar Alkmaar. Trix is opgegroeid in Medemblik, Alice komt van Texel. Zij hebben allebei bij Heliomare in Wijk aan Zee de opleiding tot ziekenverzorgster gevolgd.

Klik hier voor het hele verhaal .

Een plekje in de zon

Aan de overkant van ons huis was een muur. Van de fabriek van Bos. In het smalle Fnidsen kwam daar nog wel de zon. Mijn moeder zette de kinderwagen daar neer. Mijn kleine zusje lag erin. Op een keer klom ik op die plek in de kinderwagen. Achteraf denk ik: omdat ik weer de jongste wilde zijn.’

Klik hier voor het hele verhaal .

Altijd leuk op het Verdronkenoord

‘Dáár zat ik,’ zegt Nel de Jong – Bakkum. Ze wijst op de foto van haar geboortehuis. ‘Achter het middelste raam van de bovenverdieping. Daar was de voorkamer en ik zat er in mijn kinderstoel bij het raam. Mijn moeder gaf me een stapel kaarten om mee te spelen.

Klik hier voor het hele verhaal .