Het streven van het kabinet is dat er In 2030 49% minder CO2 uitstoot zal zijn ten opzichte van 1990. 1,5 miljoen woningen moeten daarvoor verduurzaamd worden in de komende tien jaar en in 2050 zal er geen aardgas meer gebruikt wordt door Nederlandse huishoudens. Een mega operatie waarvoor de komende 30 jaar gemiddeld duizend woningen per dag, vaak vergaand, verbouwd moeten worden.

Hoe wil de overheid, samen met anderen deze enorme transitie aan gaan pakken en wat betekent dit voor woningeigenaren in Nederland? Casper Tigchelaar, senior onderzoeker bij ECN part of TNO,  bespreekt tijdens deze lezing de hoofdlijnen van het klimaatakkoord en gaat in op de consequenties voor woningeigenaren. Waar moet een aardgasvrije woning aan voldoen? Hoeveel kost het om een woning van het gas te halen? Wie moet dat betalen? Er doen vele verhalen de ronde. Tijdens zijn presentatie gaat Casper in op de zin en onzin van deze verhalen.

 

Casper Tigchelaar is als adviseur al meer dan tien jaar betrokken bij het energiebeleid gericht op energiebesparing bij huishoudens. Casper maakt deel uit van een team van onderzoekers dat tijdens de onderhandelingen de partijen bij het klimaatakkoord ondersteunt met feiten en analyses en dat op dit moment het ‘Ontwerp Klimaatakkoord’ aan het doorrekenen is. Ook heeft Casper afgelopen jaar onderzoek gedaan om antwoord te geven op de vraag “Wie moet wat, wanneer en hoe doen om de bestaande woningvoorraad in 2050 aardgasvrij te maken?”

 

Wanneer: Donderdag 31 januari
Tijd: 19.30 – 21.00 (deur open vanaf 19.00 uur)

Toegang: gratis
Waar: Ontmoetingscentrum De Sociëteit, Luttik Oudorp 78, Alkmaar

Aanmelden via Sociëteit of Alkmaar energie: societeit@binnenstadscentrum.nl of info@alkmaar-energie.nl