op verhaal komen

In 2019 werkt De Sociëteit vanuit het thema op Verhaal komen. Er zijn bijvoorbeeld Verhalenmiddagen op zondag, verder gaat het Geheugen van de Binnenstad weer op zoek naar buurtbewoners en hun verhalen over de historie. Daarnaast zijn er allerlei andere activiteiten waar bezoekers ‘op verhaal kunnen komen’, zoals bij de Zondagse lunch, de wandelbootcamp, het Alkmaarse straat orkest of de Schrijfgroep.

Op verhaal komen voor mantelzorgers

Kent u of bent u een mantelzorger en woont u in de binnenstad? Dan komen wij graag met u in contact! St. Binnenstadscentrum verkent de mogelijkheden om bijeenkomsten te organiseren voor mantelzorgers in De Sociëteit. Daarom gaan weg in 2019 graag in gesprek met mantelzorgers uit de binnenstad. We horen graag waar behoefte aan is, op basis van eigen ervaringen. De gesprekken zijn desgewenst bij de mensen thuis of in De Sociëteit. Op basis van de gesprekken bekijken we welke activiteiten we kunnen starten om mantelzorgers een steuntje in de rug te geven. We werken daartoe samen met onder meer Mantelzorgcentrum, knooppunt dementie, Geriant en gemeente Alkmaar.

Zondagmiddagverhalen

Een ander onderdeel van het thema zijn de Zondagmiddagverhalen. 

Zo’n vier á vijf zondagmiddagen in 2019 is De Sociëteit een ontmoetingsplaats en bovendien podium voor bijzondere verhalen. Daarom nodigen we de buren uit om hun verhaal te komen vertellen óf om te komen luisteren. Een prachtige gelegenheid om je buren (beter) te leren kennen, terwijl men geniet van een hapje en een drankje. Wesam Kareem is één van onze buren uit de binnenstad met een bijzonder verhaal, hij vertelt het eerste zondagmiddagverhaal.

Als muren kunnen praten… de verhalen van je huis.

Kent u verhalen over de vroegere bewoners van uw huis? Wij ontmoeten graag bewoners van Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving die deze verhalen en foto’s met ons willen delen. Het geheugen van de Binnenstad gaat in 2019 verhalen ophalen bij de huidige bewoners van de Binnenstad. Bovendien komen we in sommige gevallen ook verhalen brengen, want de werkgroep van ‘Het geheugen van de binnenstad’ weet intussen al heel wat over de huizen en hun bewoners in deze omgeving, mede door de gesprekken met oud-bewoners in 2018.

Verhalen van én voor buurtbewoners
Soms vindt de werkgroep van het Geheugen van Binnenstad  extra informatie in oude krantenartikelen uit het regionaal archief. Bovendien komen er met hulp van de historische vereniging regelmatig prachtige weetjes en leuke anekdotes over huizen en hun bewoners boven tafel. De verhalen en foto’s laten we ook graag horen en zien aan andere belangstellenden, bijvoorbeeld via het verhaal van de maand, een tentoonstelling maar ook een verhalenmiddag voor belangstellenden. Zo kunnen buurtbewoners elkaar en de buurt (nog beter) leren kennen.

Heeft u verhalen of heeft u foto’s over de vroegere bewoners van uw huis? Ofwel kent u misschien buren die hiervoor in aanmerking komen? Wilt u aansluiten bij onze werkgroep en meehelpen om de verhalen te verzamelen?

Als u mee wilt doen, dan graag aanmelden bij De Sociëteit