Met trots presenteert ontmoetingscentrum De Sociëteit het tijdschrift van Het geheugen van de binnenstad.
Een tijdschrift vol persoonlijke verhalen en foto’s, gemaakt door en voor buurtbewoners.

De verhalen zijn gebaseerd op gesprekken met oudere bewoners, van zeventigers tot en met negentigers én zelfs een mevrouw van 104 jaar.
Hun herinneringen spelen in het gebied Luttik Oudorp, Verdronkenoord en omgeving. Ze gaan vooral over het alledaagse leven van de jaren dertig, waarin de oudste vertellers zijn geboren, tot ruwweg de jaren tachtig. Soms maken ze een uitstapje naar de tijd van hun ouders of grootouders. Voor buurt- en generatiegenoten één grote herkenning en voor nieuwe stadsbewoners en andere belangstellenden een bron van informatie over hoe het vroeger was in de binnenstad.

Oude tijden herleven in woord en beeld
De verhalen en foto’s getuigen van een voorbije tijd waarvan de vertellers nog ooggetuige zijn geweest. Het is een komen en gaan (geweest) in deze buurt. Het wemelde er van de nering en handeltjes, maar vanaf de jaren vijftig trad het verval in. De buurt krabbelde weer op vanaf de jaren tachtig en ontwikkelde zich tot de sfeervolle, historische binnenstad die het nu is.

Voor&door bewoners in hartje Alkmaar
‘Mede dankzij een geldprijs van het bewonersinitiatief van de regiegroepen en gemeente Alkmaar kon dit tijdschrift gemaakt worden,’ vertelt Ron Janssen, buurtbewoner en één van de initiatiefnemers. ‘En met behulp van drukkerij Krijgsman hebben we nu een prachtig tijdschrift in handen. Maar natuurlijk ook dankzij de enthousiaste inzet van alle vrijwilligers en buurtbewoners die hebben meegewerkt aan Het geheugen van de Binnenstad.’

Verspreiding en verkoop tijdschrift
Het tijdschrift wordt voor half juni huis aan huis verspreid bij de bewoners van Luttik Oudorp, Verdronkenoord en St. Annastraat, waar de verhalen zich afspelen. Ook alle vrijwilligers van De Sociëteit krijgen een exemplaar. Andere belangstellenden kunnen het tijdschrift kopen bij De Sociëteit voor € 5,-, zolang de voorraad strekt. Adres: Luttik Oudorp 78, Alkmaar.
Openingstijden Sociëteit: maandag t/m donderdag van 9 tot 13 uur (óf als de deur open is voor activiteiten).